Kalp Özellikleri
07 Temmuz 2024

Kalp Özellikleri

Kalp

Kalp, vücuda kan pompalayan hayati bir organdır. Kalp kası adı verilen özel çizgili kaslardan oluşur. Kalbin içi boştur, kasılarak ve gevşeyerek kan alıp boşaltır. Üç tabakadan oluşur ve bu tabakalar sayesinde kalbin düzenli yapısı işlevini gösterir. Bu tabakalar dıştan içe doğru sırasıyla perikart, miyokart ve endokarttır.

Kalbin Yapısı

Perikart, kalbi dıştan saran ve dış etkilerden koruyan fibroseröz bir zardır. Arasındaki sıvının da yardımıyla kalbe pürüzsüz bir çalışma ortamı sağlar. Miyokart, kalbin ortasında yer alan kas tabakasıdır. Bu tabaka, çizgili kasların yoğun olduğu en kalın tabakadır ve karıncıklar ile kulakçıkları içerir. Endokart ise tek katlı epitel hücrelerden oluşan en iç tabakadır. Kalpteki kulakçık-karıncık, karıncık-akciğer, akciğer-kulakçık arasındaki kapakların temelini oluşturur.

Kalbin Bölümleri ve Kapakçıklar

Bir kalpte sağ ve sol olmak üzere iki kulakçık, iki karıncık ve dört kapakçık bulunur. Kapakçıkların görevi, kanın geriye dönmesini engelleyerek tek yönlü akmasını sağlamaktır. Bu kapakçıklar şunlardır:

  • Triküspid kapak
  • Pulmoner kapak
  • Mitral kapak
  • Aort kapağı
Kalbin sağ kulakçığına kirli kan gelir ve triküspid kapak ile sağ karıncığa iletilir. Sağ karıncığa gelen kan, temizlenmek üzere pulmoner kapaktan geçerek akciğere iletilir. Akciğerde temizlenen kan, kalbin sol kulakçığına gelir ve oradan mitral kapaktan geçerek sol karıncığa ulaşır. Sol karıncıktan ise aort kapağından geçerek aort damarı ile vücudun her noktasına eşit şekilde yayılır.

Kalbin İşlevleri

Kalp, dolaşım sisteminde kan pompalayan bir motor görevi görür. Metabolizma artıkları tüm vücuttan toplayarak akciğerlere iletir ve burada temizlenen artık maddeler vücuttan uzaklaştırılır. Kalp ayrıca vücut ısısının düzenlenmesine, vücutta asit-baz dengesinin sağlanmasına ve enzim ile hormonların gerekli yerlere iletilmesine yardımcı olur.

Kalbin Fonksiyonel Özellikleri

Sağlıklı bir insanda dakikada ortalama 70-80 defa çarpıntı olur ve dakikada 5-35 litre, günlük yaklaşık 9000 litre kan pompalar. Her insanın kalbi kendi yumruğu kadardır ve iki akciğerin arasında, sol akciğere daha yakın bir konumda yer alır. Yetişkin bir kadında kalp 200-275 gram ağırlığındayken, yetişkin bir erkekte bu ağırlık 250-380 gram arasında değişir.

Kalp Sesleri

Kalpten kapakçıkların açılıp kapanmasıyla sesler gelir. Başlıca dört tane kalp sesi bulunur. Bunların ikisi elle palpe edilerek veya stetoskop ile, diğer ikisi ise ancak EKG cihazı ile duyulabilir. Birinci kalp sesi, kulakçık ile karıncıklar arasındaki kapakçıklardan yayılır. İkinci ses, aort kapağı ve pulmoner kapaktan çıkan sestir. Diğer sesler ise kalbin iç mekanizması, iç dengesi ve basıncıyla ilgilidir.

Kalbin işlevselliği ve sağlığı, genel vücut sağlığı için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korumak için düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve stresten uzak durmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Sağlığı

Kalp Sağlığı

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Hızlı Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Hızlı Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Kalp Kapakçığı Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kapakçığı Romatizması Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Gizli Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

İnsan Kalbi Özellikleri

İnsan Kalbi Özellikleri

Kalp Şekli Türleri ve Özellikleri

Kalp Şekli Türleri ve Özellikleri

Kalp Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sintigrafisi

Kalp Sintigrafisi

Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi