Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?
26 Temmuz 2024

Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?

Kalp Atış Hızı

Kalbin kasılması ve gevşemesiyle damarlara yapılan basınca kalp atışı, dakika içerisinde yapılan basınç sayısına ise kalp atış hızı denir. Kalp atış hızı, genellikle dakika başına 60-80 arasıdır.

Kalp Atış Hızı Nasıl Ölçülür?

Kalp atış hızını ölçmek için vücut üzerinde iki ana bölge kullanılır. İlk bölge boyundur. Gırtlağın iki tarafındaki atardamarlardan bir tanesine elinizin üç orta parmağını bastırarak kalp atış hızını hissedebilirsiniz.

Diğer bir bölge ise bileğinizdir. Elinizin üç orta parmağını başparmağınızın gerisindeki oluk kısmına bastırınız.

Bu noktalarda parmaklarınızı hafifçe bastırarak nabız darbelerinizi 60 saniye boyunca sayınız.

Kalp Atış Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kalp atış hızı yaş ilerledikçe düşüş gösterebilir. Ayrıca efor sarf etmek, egzersiz yapmak ve heyecanlanmak gibi durumlarda kalp atış hızı artış gösterir.

Kalp Atış Hızı Neden Artar?

Kalp atış hızının normalin üzerinde olmasına taşikardi denir. Ateşli hastalıklarda vücut ısısının artmasıyla birlikte kalp atış hızı da artar. Genellikle ateşin bir derece yükselmesi, kalp atış hızının 20 atım artmasına neden olur. Yani 1 derece ateş artışı, kalp atış hızını 20 vuruş hızlandırır. Bu nedenle kalp atış hızı sayımı ile ateşin yüksekliği hakkında bir fikir edinilebilir.

Tifo hastalığında vücut ısısının yükselmesine rağmen kalp atış hızı çok az artar. Bağırsak delinmesi vakalarında ise kalp atış hızı hızlıdır ancak vücut ısısı düşer. Bu durum, hastalığın tehlikeye girdiğini gösterir.

Kanama durumunda, kalp vücuttan dışarıya çıkan kanın eksikliğini telafi etmek amacıyla atışlarını hızlandırır. Dokuları normal bir şekilde beslemek için kalbin bu hızlı çalışması üzerine kalp atış hızı artış gösterir. Ayrıca kalp atış hızı guatr isimli, boyunda ortaya çıkan kalkan bezi hastalığının artmasıyla da hızlanır. Guatr hastalığının en belirgin belirtilerinden biri gözlerin yuvalarından dışarı çıkar gibi görünmesidir. Kalp atış hızı, kalp yetmezliği hastalıklarında da artar. Bu tür hastalıklarda kalp atış hızı dakika içerisinde 200'e kadar yükselebilir.

Kalp Atış Hızı Neden Düşer?

Kalp atış hızının normalin altında seyretmesine bradikardi denir. Vagotonik tip adı verilen sinir sistemi değişiklik gösteren kişilerde ani durumlar karşısında baygınlık, terleme, baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu durum sırasında kalp atış hızı düşer. Bu tür kalp atış hızı düşüşleri genellikle tehlikeli bir durumu işaret etmez.

Beyin urlarında, beyin kanamaları gibi durumlarda kafa içindeki basıncın artmasından kaynaklanan kalp atış hızı düşüşleri oldukça tehlikelidir. Kalp bloğu denilen kalp hastalığında da kalp atış hızında düşüş görülür. Bu blok ortaya çıktığı sırada ilk başlarda hastada bayılmalar ve çırpınmalar görülebilir, ancak bir süre sonra vücut alışkanlık göstereceğinden dolayı kalp atış hızı düşüklüğü dışında belirti göstermeyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Külük

26 Temmuz 2024 Cuma

Kalp atış hızının 60-80 arasında olması gerektiğini biliyordum ama benim kalp atış hızım zaman zaman 90'ı bile buluyor. Bu normal mi? Efor sarf ettiğimde veya heyecanlandığımda kalp atış hızımın artması beni endişelendirmeli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Külük,

Kalp atış hızının zaman zaman 90'a ulaşması, özellikle efor sarf ettiğinde veya heyecanlandığında normal olabilir. Vücudun bu tür durumlara verdiği doğal bir tepki olarak kalp atış hızının artması beklenir. Ancak, dinlenme halinde sık sık 90'ın üzerinde seyrediyorsa, bu durum bir sağlık profesyoneline danışmanı gerektirebilir. Stres, kafein alımı, dehidrasyon gibi faktörler de kalp atış hızını etkileyebilir. Eğer sürekli olarak endişe duyuyorsan, bir kardiyolog ile görüşmek en doğru adım olacaktır. Sağlığını ihmal etme ve gerektiğinde profesyonel yardım almayı unutma.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalp Kapakçığı Değişimi

Kalp Kapakçığı Değişimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Şekli Türleri ve Özellikleri

Kalp Şekli Türleri ve Özellikleri

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Kapakçığı Daralması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kapakçığı Daralması Belirtileri ve Tedavisi

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Güncel

Yapay Kalp Türleri ve Özellikleri

Yapay Kalp Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kalp Teklemesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Teklemesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp ve Damar Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp ve Damar Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Normal Kalp Ritmi

Normal Kalp Ritmi

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri?

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri?

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalp Check Up Testleri ve Sonrası

Kalp Check Up Testleri ve Sonrası

İnsan Kalbi Özellikleri

İnsan Kalbi Özellikleri