Bebeklerde Kalp Atış Hızı
08 Temmuz 2024

Bebeklerde Kalp Atış Hızı


Kan basıncı, vücut ısısı, kalp atış hızı ve nefes alma sayısı gibi değerler, insan vücudu için doktorların genellikle ölçtükleri önemli parametrelerdir. Bu tür değişkenler, insanın yaşamını etkileyen hayati sistemlerdir. Doğumdan başlayıp çocuğun büyüme dönemine kadar bu değerler, bedenin büyüyüp gelişmesiyle orantılı bir biçimde değişiklik gösterir. Ancak insanın vücut ısısı genellikle 37°C'de sabit ve değişmezdir.

Yenidoğan Bebeklerde Kalp Atış Hızı

Bilindiği gibi, insanların yaşı büyüdükçe nabız sayısında ciddi bir azalma meydana gelir. Bu, bazı bedensel fonksiyonlarla doğru orantılı olan bir durumdur. Peki, yenidoğan bir bebekte kalp atış sayısı ortalama olarak kaçtır? Bebeklerde kalp atış sayısı genellikle 120-160 arasında değişir. Yani yoğun ve yüksek hızda bir atış durumu söz konusudur. Bazen bebeklerde en düşük kalp atım sayısı 70, en yüksek kalp atım sayısı ise 190 sayısına kadar ulaşabilir. Aynı tempoda ve sürekli olarak artan ritim özellikleri ile gerçekleşir. Bu bahsettiğimiz verilerin dışında karşılaşacağınız bir durum olduğunda mutlaka uzman doktorlardan gerekli olan tıbbi yardımı almanız veya danışmanız gerektiğini vurgulamak isteriz.

Yaş ilerledikçe ve büyüme devam ettikçe nabız sayısı düşer. Yaşlılık döneminde ise nabız sayısı en aza inen dönem olarak bilinir. Bu dönemlerde nabız sayısı 60 ila 70 arasında değişir. Yani en yoğun olarak ritim özelliklerinde artış görülen dönem yenidoğan zamanlarıdır. Bebek büyüdükçe ve hızla geliştiği için yüksek rakamlara varan nabız durumunu ortaya çıkarır. Yani 120-160 arasında kalp atım sayısı olan bir bebekte normal olmayan bir durum söz konusu değildir. Bu konuda içiniz rahat olsun. Bilinçli bir aile bireyi olarak dönemsel olarak bebeğinizin nabız ve ritim özellikleri ile ilgili kontrolleri yapmanızda büyük yarar vardır.

Bebeklerde Düzensiz Kalp Atışları

Aritmi, kalbin normal düzeninden farklı bir şekilde atmasıdır. Yani kalp ritminde bir sorun vardır. Çocuklardaki bu düzensiz kalp atışının pek çok nedeni olabilir. Bir hastalık ya da bir ateş durumundan kaynaklı geçici bir aritmi durumu oluşabilir. Tabii bu ritim bozukluğunun bebekte bir kalp hastalığının belirtisi de olabilir. Alınan bazı ilaçlardan kaynaklı da olabilir. Anne ve babalar tarafından bebeğin kalp atışları kontrol edildiğinde eğer normal olmayan bir durum söz konusuysa (1 dakika içinde normalden çok az veya çok hızlı atıyorsa) mutlaka bir doktora danışılması gerekir. Öte yandan ritim bozukluğunun herhangi bir yaşta da ortaya çıkabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.

Bebekte Kalp Atışlarını Etkileyen Etmenler

Bir bebeğin kalp atışları, vücudun büyüklüğü, havanın sıcaklığı, duygular, kullanılan ilaçlar, hareketlilik düzeyi ve hastalık gibi durumlardan etkilenebilir. Eğer bebek çok hareketliyse, sürekli bir uyarılma halindeyse kalp, uyku ya da dinlenme halinden daha hızlı atabilir. Çocuk üzgün, heyecanlı, stresliyse kalp, sakin ve huzurlu durumundan daha hızlı atabilir. Çocuğun otururken ve ayaktaki pozisyonlarında bile kalp farklı hızlarda atabilir.

Bu nedenle, bebeğinizin kalp atışlarını düzenli olarak kontrol etmek ve normal dışı bir durum fark edildiğinde hemen bir doktora başvurmak önemlidir. Ayrıca, sağlıklı bir büyüme ve gelişme için bebeğinizin genel sağlık durumunu düzenli olarak izlemek büyük bir önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Ne İşe Yarar?

Kalp Ne İşe Yarar?