Kalp anjiyosu, özellikle damar tıkanıklığı yaşayan ve genellikle nedeni sigara olan durumlarda yapılan bir tıbbi işlemdir. Eskiden tıkanmış olan damarlarda herhangi bir işlem yapılamazken, günümüzde tıkalı olan damarlar tıbbi görüntüleme cihazları ile detaylı olarak muayene edilmekte ve eğer damarlar açılacak gibi ise anjiyo yapılmaktadır. Kalp anjiyosu, diğer anjiyolardan çok daha riskli ve zor bir durumdur. Ancak, tıbbi bilimin gelişimi bir çok zorluğu ve riski ortadan kaldırmaktadır. Kalp Anjiyosunun Tarihçesi1958'de bir tıp adamı tarafından gerçekleştirilen tıkalı damar açma yöntemi yani anjiyonun birçok farklı söyleyişi bulunmaktadır. Bazı insanlar tarafından "angio" olarak bilinen, bazıları ise "angiography" olarak adlandırılan bu işlemin en yaygın ismi "anjiyo" olarak belirlenmiş ve insanlar tarafından bu şekilde bilinmektedir. Tıkalı olan damar, bir tıbbi görüntüleme cihazı olan X-ray cihazı ile kolayca tespit edilebilen bir durumdur. Böyle bir durumun tespit edilmesi ile kişide anjiyo uygulaması en doğru uygulamadır. Tıkalı olan damar kişinin ölümüne bile neden olabileceği için birçok hasta anjiyo tedavisini tereddütsüz kabul eder. Ancak, bilinmelidir ki damarda tıkanıklık olarak bilinen bu durum bazen damarda darlık da olabilmektedir. Anjiyo İşlemi ve UygulamasıBazen kalp ve damar hastalıkları ile ilgili uzman doktorlar hastalarına anjiyo önerse bile, anjiyo sırasında damarın açılmadığı durumlar meydana gelebilmektedir. Bu durum, çok şiddetli damar tıkanıklığı olan kişilerde görülen bir problemdir. Günümüzde yapılan anjiyo uygulamalarında, kişilerin kasık bölgesinden ya da kol bölgesinden damarlara erişilerek kalbe kadar gidilir ve bu bölgede kalp damarlarından tıkalı olan damarlara kontrast madde enjekte edilerek damarın açılması sağlanır. Bu işlemlerin hepsi anında görüntülü bir şekilde monitörlerden izlenir. Enjekte edilen bu sıvı sayesinde tıkalı damarlar tam olarak tespit edilir. Bu sıvının görevi tüm ana damarlara dağılmak ve sıvının ilerleyişini monitörde göstermektir. Bu sayede sıvının ilerleyişi durduğunda tıkalı damar da tespit edilmiş olur. Birçok insan, anjiyo anında çok fazla ağrı olacağını düşündükleri için bu durumdan çok korkarlar. Aslında, gelişen tıp sayesinde bu ağrılar da ortadan kaldırılmıştır. Kişilerde yapılacak olan anjiyo sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemesinin nedeni, kişiye uygulanan anestezi yöntemleridir. Bu durumlarda genellikle kişilere lokal anestezi uygulanır ve bu nedenle kişi ameliyat sonrasında çok fazla etkilenmez. Operasyon Riskleri Nelerdir?
Bu şekilde görülen riskler aslında çok büyük riskler değildir. Günümüzde yapılan muayeneler sonrasında doktorların vermiş olduğu kalp anjiyosu, bazı kişiler tarafından kabul edilmese de aslında kesinlikle kabul edilmesi gereken bir durumdur. Kesinlikle şakası olmayan ve kişinin karşısına aniden çıkabilecek olan kalp sorunları bu tür anjiyo operasyonları ile ortadan kaldırılabilmektedir. |
Kalp anjiyosu sırasında damarın açılmadığı durumların meydana gelebileceği belirtilmiş. Bu şiddetli damar tıkanıklığı olan kişiler için ne kadar sık görülen bir problemdir? Anjiyo yapılması sırasında bu tür durumların üstesinden gelmek için hangi yöntemler kullanılıyor?
Cevap yazBetül Nisa hanım,
Kalp anjiyosu sırasında damarların açılmadığı durumlar özellikle şiddetli damar tıkanıklığı olan hastalarda daha sık görülebilir. Bu, genellikle damarların tamamen tıkanması veya çok sert ve kireçlenmiş olması durumunda meydana gelir. Anjiyo sırasında bu tür problemlerin üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar arasında balon anjiyoplasti, stent yerleştirme ve bazen rotablasyon gibi daha özel teknikler bulunmaktadır. Balon anjiyoplasti, tıkalı damarın genişletilmesi için bir balonun şişirilmesini içerirken, stent yerleştirme damarın açık kalmasını sağlamak için metal bir kafesin kullanılmasını içerir. Rotablasyon, çok sert ve kireçlenmiş plakları temizlemek için kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemler, hastanın damar tıkanıklığının derecesine ve yerleşimine bağlı olarak seçilir ve uygulanır.
Sağlıklı günler dilerim.