Kalp SintigrafisiKalp sintigrafisi, kalp damarlarındaki tıkanıklık sonucu kalp kaslarının beslenememesi veya beslenmenin yetersiz kalması halinde ortaya çıkan koroner arter hastalığı tanısı sırasında kullanılan bir tetkiktir. Koroner arterlerdeki tıkanıklıklar, zamanla kaslarda iskemi denilen beslenme problemine neden olabilir. Bu durum kalp krizi riskini artırır. Kalp sintigrafisi sayesinde hastaların kalp krizi geçirmeden önce tedavi edilmesi mümkün olabilir. Kalpteki RCA (Sağ Koroner Arter), LAD (Sol Anterior İnen Arter) ve LCX (Sol Sirkumfleks Arter) denilen üç ana damardaki tıkanıklıkların ve bunların neden olduğu iskemik durumun ve kalp enfarktüsünün riskinin tespit edilmesi için iki yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler anjiyografi ve kalp sintigrafisidir. Kalp Sintigrafisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kalp Sintigrafisi Tetkiki Nasıl Yapılır?Hastalar tetkikten en az iki gün önce kullandıkları bazı ilaçları kesmelidir. Nitrat grubu ilaçlar bir gün önce, beta blokerler ve kalsiyum kanal bloker ilaçlar ise iki gün önceden kesilmelidir. Kalp sintigrafisi yapılacağı gün hastaların en az dört saat aç kalmaları gerekmektedir. Tetkik bazen bir gün boyunca sürebilir, bu durumda hastalar süt veya çikolata tüketebilir. Efor bandında yapılan tetkik sırasında hastaların eşofman ve spor ayakkabı giyerek rahat olmaları uygundur. Kalp Sintigrafisi GörüntülemesiYapılan tetkikte öncelikle stres görüntüleme yapılmaktadır. Hastaya efor verilmekte ve ardından enjeksiyon yapılmaktadır. Hasta 30-60 dakika kadar dinlendikten sonra görüntüleme işlemine geçilir. Bu sürenin ortalama 20 dakika olduğu belirtilmelidir. Hastalardaki diyafram kası ve kadınlardaki göğüsler nedeniyle görüntüleme yeniden yapılabilir. Stres görüntüleme yapıldıktan sonra hastalar üç saat dinlendirilir ve ardından istirahat (rest) görüntüleme yapılır. Kalp Sintigrafisi SonuçlarıTetkik sonuçlarında kalp bir tarla olarak kabul edilir. Koroner arter damarlar ise tarlayı sulayan kanallar olarak görülür. Buna göre tetkik sonuçları aşağıdaki gibi değerlendirilir: Normal: Hastada dinlenme ve efor sonrasında kanlanmanın iyi olduğu görülür. Bu, tarlanın yeşil bir alan olduğunu gösterir. Enfarktüs: Hastada dinlenme ve efor sonrasında belli bir bölgede kanlanmanın olmadığı görülür. Bu, tarlada geri dönüşü olmayan çölleşmenin olduğunu gösterir. İskemi: Hastada efordan sonra kötü kanlanmanın olduğu görülür. Dinlenmede kanlanmanın düzeldiği izlenir. Bunun sonucunda hastaya operasyon yapılması gerektiği kabul edilir. Tarladaki sararmış yerlerdeki kanallar açıldığı takdirde yeniden yeşerme olabilir diye kabul edilir. |
Kalp sintigrafisi için hangi durumlarda bu tetkik tercih edilmeli? Efor bandı kullanımı sırasında neler hissetmem normaldir? Tetkik sonuçlarından sonra tarladaki sararmış yerlerdeki kanallar açıldığında yeniden yeşerme ihtimali gerçekten var mı?
Cevap yazMerhaba Güney,
Kalp sintigrafisi için tercih edilme durumları: Bu tetkik genellikle kalp krizi riskini değerlendirmek, damar tıkanıklığını tespit etmek veya var olan kalp hastalığının derecesini belirlemek amacıyla kullanılır. Ayrıca, cerrahi müdahale gerekip gerekmediğini belirlemek için de bu yöntemden faydalanılır.
Efor bandı kullanımı sırasında normal hisler: Efor bandında yürürken veya koşarken kalp atışlarınızda hızlanma, nefes alıp vermede artış ve bacak kaslarınızda hafif yorgunluk hissetmeniz normaldir. Bunun dışında, az miktarda terleme de yaşayabilirsiniz.
Kanallar açıldığında yeniden yeşerme ihtimali: Evet, kalp damarlarındaki tıkanıklıklar giderildiğinde (genellikle anjiyo veya bypass ameliyatı ile), kalp kasına giden kan akışı yeniden sağlanabilir ve bu durum kalp kasının yeniden canlanmasına ve fonksiyonlarını daha iyi yerine getirmesine katkı sağlayabilir.
Sağlıklı günler dilerim!