Kalp Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kalp Tansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Tansiyonu

Kalp tansiyonu, kalbin vücuda kanı dağıtmak amacıyla kullandığı gücü ifade eder. Sol kalbin kanı vücuda pompalar iken kullandığı güce "birinci" ya da "büyük tansiyon" denir. Kalbin kan akımı bittikten sonra damarlarda meydana gelen durgun basınca ise "ikinci" ya da "küçük tansiyon" denir. Kan basıncının normalden yüksek olmasına hipertansiyon denir. Bu konuda bazen kavram kargaşası yaşanabiliyor. Birçok kişi hipertansiyonları olduğunu ifade ederken, aslında sürekli ve kontrol altında tutulması gereken bir hastalık yerine, zaman zaman psikolojik baskı ve üzüntüye bağlı kan basınçlarının yükseldiği, bunun bir hastalık değil geçici bir durum olduğunu düşünebilmektedir. Normal kan basıncı 120/80 mm Hg'nin altında kabul edilmektedir. 140/90 mm Hg'nin üstü hipertansiyon olarak tanımlanırken, aradaki değerler yüksek normal olarak tanımlanır ve izlenmesi, bazı durumlarda da tedavi edilmesi gereken değerlerdir. Saklı tansiyon da bu sınıfta değerlendirilebilir. Tansiyonun yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Hipertansiyon önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Ülkemizde Görülme Sıklığı Nedir?

Çeşitli çalışmalarda, ülkemizde 30 yaşın üstündeki kişilerin %12-16'sında büyük tansiyonun 140 mm Hg'nin, küçük tansiyonun ise 90 mm Hg'nin üstünde olduğu, ayrıca ileri yaş grubundaki oranın arttığı, 50 yaşın üstündeki bireylerde her 4-5 kişiden birinde tansiyonun bu limitlerin üstünde olduğu belirtilmektedir.

Hipertansiyon Teşhisini Nasıl Koyuyorsunuz ve Ne Tür Tedavilere İhtiyaç Duyuluyor?

Ense kökenli dolgunluk şeklinde baş ağrısı, kulaklarda basınç hissi, uğultu, bulantı ve burun kanaması gibi şikayetlerle başvuran hastalarda yapılan tansiyon ölçümlerinde yüksek değerler saptandığında, kişi doktora başvurur. Ancak bu tip hastalar nadirdir, çünkü yüksek tansiyon çoğu zaman belirti vermez. Bu nedenle özellikle ailesinde hipertansiyon öyküsü olan, 40 yaşın üstündeki, obez (özellikle karın bölgesinde belirgin yağlanma olan), şeker hastaları, kronik bronşit hastaları ve uyku apnesi olanların sık sık tansiyon kontrolü yapmaları önerilir. Hipertansiyonun kronik bir hastalık olması, çoğu zaman hastayı endişelendirir ve bu tanıdan kaçmaya çalışır. Zaman zaman gördüğü normal değerler ona rahatlık verir ve tanının yanlış olduğunu düşünmeye eğilimlidir. Hasta başlangıçtan itibaren bu konuda bilinçlendirilmelidir. Hipertansiyona ilişkin tıbbi kanıtlar araştırılmalı ve anlatılmalıdır. İlk belirti, efor testinde tansiyon cevabının yüksekliğidir. Hem bir hipertansiyonun varlığını araştırmak hem de başka risk faktörleri varsa koroner kalp hastalığının araştırılması için yapılır.

Her Vakada Tansiyon Holteri Gerekli mi?

Özellikle tansiyonu yüksek normal grupta olan herkese holter takmayı öneriyoruz. Holter cihazları ile ilaç seçimi çok daha başarılı oluyor. Tansiyon ilaçlarının en büyük yan etkisi, ayakta tansiyon düşmesi olduğundan, yeni holter cihazlarıyla bu yan etkileri belirleyebiliyor ve gerekli düzenlemeleri yaparak tansiyon ilacı kullanan hastaların günlük performanslarını daha sıkı kontrol edebiliyorsunuz.

Hipertansiyona Neden Olan Hastalıklardan Bahseder Misiniz?

Hipertansiyona neden olabilecek hastalıklar şunlardır:

  • Böbrek hastalıkları
  • Nefritler
  • Polikistik böbrek hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Böbrek atar damarında tıkanma
  • Hormon ve metabolizma hastalıkları
  • Şeker hastalığı
  • Tiroit hastalığı
  • Böbrek üstü bezi hastalıkları
  • Kalp hastalıkları
  • Kalp kapak hastalıkları
  • Bazı ilaçlar (romatizmal ağrı kesiciler, kortizon, soğuk algınlığı ilaçları, hormon ilaçları, östrojen, antidepresanlar ve iştah kesiciler)

Kolesterolle Hipertansiyon Arasındaki Bağ Nedir?

Kolesterol, hipertansiyon ve şeker hastalığı birbirleriyle ilişkili hastalıklardır. Tümü damar sağlığına zarar verir, iş birliği yapar ve hasar oluşturur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Agah

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kalp tansiyonu denen şey gerçekten nedir? Geçici yüksek tansiyon yaşadığımda bunun kalıcı bir hastalık olmadığını düşünmek doğru mudur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Agah,

Kalp tansiyonu, aslında halk arasında sıklıkla kullanılan bir terimdir ve genellikle yüksek tansiyonu ifade eder. Geçici yüksek tansiyon, stres, anksiyete veya fiziksel aktivite gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Bu tür geçici durumlar, her zaman kalıcı bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ancak, yüksek tansiyonun sık sık tekrarlaması veya uzun süre devam etmesi, daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle, tansiyonunuzda sürekli bir yükselme fark ediyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, tansiyonunuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalp Krizi Nedenleri ve Tedavisi

Kalp Krizi Nedenleri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Kalbin Bölümleri Nelerdir?

Gebelikte Kalp Atışı

Gebelikte Kalp Atışı

Ani Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Normal Kalp Ritmi

Normal Kalp Ritmi

Güncel

Kalp Pili Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Pili Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sintigrafisi

Kalp Sintigrafisi

Kalbin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Kalbin Yapısı Türleri ve Özellikleri