Kalp Atışı Düzensizliği Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Kalp Atışı Düzensizliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Atışı Düzensizliği

Kalp atışı düzensizliğinin tıp alanındaki ismi aritmidir. Aritmi, kalbin çok daha hızlı atması (taşikardi) veya daha yavaş atması (bradikardi) ya da çok düzensiz bir şekilde atması gibi kalp ritim problemlerini ifade etmektedir. Kalp atışı düzensizliğinde, kalbin her zamanki elektriksel ritminde ortaya çıkan bir düzensizlik vardır. Aritmiler, her yaş grubunda meydana gelebilir ve çok da ciddi problemlere neden olmaz. Vücut, kalp kaslarının kasılmasına yardımcı olan doğal bir elektrik sistemine bağlıdır. Bu sistem, kanın kalp ile kalpten de vücuda akışını sağlamaktadır. Normalde elektrik, kalp boyunca belirli bir yolu takip etmektedir. Fakat elektriğin akış hızında bir sorun olursa, kalp atışı ya çok yavaşlar ya da tam tersi hızlanır veya düzensiz bir hal alır. Dinlenirken dahi kalp genelde dakikada altmış ve yüz defa atmaktadır. Fakat egzersiz yaparken kalbinizin çok daha hızlı veya çok daha yavaş attığını hissedebilirsiniz. Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, yoğun egzersiz ve stres ufak çaplı bir aritmiye sebep olabilir. Ancak kalp atışı düzensizliğinin en yaygın ve en ciddi nedenleri arasında koroner arter hastalığı, kalp kapak fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği olan kişilerde kalp rahatsızlığı sayılabilir.

Kalp Atışı Düzensizliği Sebepleri Nelerdir?

Normalde kalp, akciğerlere ve vücudun geri kalan kısmına kan taşıyan bir pompa gibi çalışmaktadır. Bunun gerçekleşmesi için kalbin düzenli bir biçimde kasılmasını sağlayan bir elektrik sistemi bulunmaktadır. Kalpte kasılmaları başlatan elektriksel sinyal, sinüs düğümü adı verilen bir noktada başlamaktadır. Bu nokta, kalbin doğal pili gibidir. Sinüs düğümünden çıkan sinyal, kalbi dolaşarak elektriksel bir yol oluşturur. Değişik sinir iletileri, kalbin çok daha yavaş veya çok daha hızlı atmasında belirleyici olur.

Anormal Kalp Atışı Düzensizliğinin Diğer Sebepleri Nelerdir?

  • Hamilelik
  • Potasyum veya diğer minerallerin anormal seviyede olması
  • Aşırı stres
  • Kalp krizi veya daha önceden geçirilen kalp krizinden dolayı kalp kasının hasar alması
  • Diyabet (şeker hastalığı)
  • Doğuştan gelen kalp rahatsızlığı
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp büyümesi ya da kalp yetmezliği
  • Anemi
  • Tiroit bezinin az çalışması (Hipotiroidi)
  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Tiroit bezinin fazla çalışması (Hipertiroidi)

Kalp Atışı Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Aritmi, çok sık olmasa da ara ara kendini gösteren veya sürekli olan bir rahatsızlık biçiminde ortaya çıkmaktadır. Aritmi belirtilerini hissetmemeniz veya yalnızca aktif olduğunuz anlarda hissetmeniz mümkün olabilir. Öyle çok dikkat çekici bir belirti göstermediğinden dolayı kalp atışı düzensizliğinin hiç fark edilmeyen durumları da olabilir. Bu tür rahatsızlığı olan kişilerde doktorlar, kalp atışı düzensizliğini rutin bir muayene esnasında fark edebilirler. Ancak genele bakıldığında, aritmilerin fark edilebilmesi çok da zor olmayan belirtiler göstermektedir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Terleme
  • Çok hızlı kalp atışı (çarpıntı)
  • Soluk beniz
  • Bayılma
  • Yavaş kalp atışı
  • Baş dönmesi
  • Tekleme hissi veren kalp atışı
  • Çok fazla yorgunluk hissi
  • Nefes darlığı

Kalp Atışı Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok aritmi zararsız olarak kabul edilmektedir. Yani hiçbir tedavi gerektirmez. Doktorunuz, aritmiyi tedavi ettikten sonra durumun ciddi olup olmadığını, ileri de size problem çıkarıp çıkarmayacağını ve tedavi gerektirip gerektirmediğini belirler. Aritmilerin teşhisinde EKG (Elektrokardiyografi), efor EKG, ekokardiyografi, Holter EKG ve kalp kateterizasyonu gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hakan

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Merdiven çıktığım zaman kalp atışımda zorlanmalar meydana geliyor. Kalbimin sıkıştığını hissediyorum. Bir türlü kalp atışlarım normal haline gelmiyor. Çok fazla yorulduğum zaman genellikle bu sorunla karşılaşıyorum. Tehlikeli bir sağlık sorununun ortaya çıkmasından korkuyorum. Böyle bir durumda ne yapmamı önerirsiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hakan Bey,

Belirttiğiniz şikayetler ciddi bir kalp sorununun belirtisi olabilir. Bu nedenle, bir an önce bir kardiyologa muayene olmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli testleri yaparak durumunuz hakkında daha net bir bilgi verecektir. Ayrıca, bu tür belirtiler ortaya çıktığında dinlenmeye çalışın ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçının. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

İlginizi Çekebilir

Kalp Atışı

Kalp Atışı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Kalbin Kapakları Nelerdir?

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Nedir?

Kalp Nedir?

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalp Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Deliği Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Damar Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Kalp Damar Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Kalp Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?

Kalp Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?

Kalp Sağlığı

Kalp Sağlığı

Açık Kalp Ameliyatı

Açık Kalp Ameliyatı

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Nerede Konumu ve Özellikleri

Kalp Nerede Konumu ve Özellikleri