Kalp Görevi Nelerdir?
26 Haziran 2024

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalbin Görevi

Kalbin görevleri anlatmakla bitmez; çok ve hayatidir. Kalbimiz, göğüs kafesimizde bulunan bir organdır. Yapısı kastan oluşur ve tüm vücudumuza oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanı pompalar. Erkeklerde kalp, kadınlara göre biraz daha ağırdır. Kalbimiz, iki dolaşım sistemimize kanı pompalar. Kan, organlarımıza ve dokularımıza ulaştıktan sonra toplardamarlar vasıtasıyla kalbimize geri döner. Bu sefer kalbimiz, kanı akciğerlere pompalayarak temizlenmesini ve oksijenle yüklenmesini sağlar. Kanın akciğerde oksijenle yüklenmesine küçük dolaşım, vücuda pompalanmasına ise büyük dolaşım denir. Kalbimizin tüm yapısı kaslardan oluşur. Bunun sebebi, kasılarak kanı ileriye doğru pompalamaktır. Kalbimizde en kalın kas, pompalamayı esas yapan sol karıncık duvarıdır.

Kalbin Çalışması

Kalbin çalışması da ayrı bir mucizedir. Akciğerlere kalbimiz tarafından pompalanan kan, oksijenle yüklenip sol kulakçığa geri döner. Sol karıncık kasılarak kanı sol karıncığa doldurur. Daha sonra sol karıncık kasılır ve kanı aortaya geçirir, böylece bedenimize dağılır. Oksijeni tüm bedenimize dağıtan kan, toplardamarlar yardımıyla kalbimize geri döner ve sağ kulakçığa ulaşır. Ardından sağ karıncığa geçer. Sağ karıncığın kasılma hareketiyle kan akciğerlere yollanır. Bu şekilde kalbimizin çevrimi devam eder. Akciğerlerin hemen girişinde bulunan kapak ile kalbimizin aort kapağı neredeyse aynıdır. Yapılarında bulunan sarı beyaz incecik zarlar, kanın akış yönüne açılır ve geriye doğru akmasını engellemek için kapanır. Kalbimiz her atışta kanı pompalar. Aynı zamanda karıncıklar ve kulakçıklar kasılır. Kalbimiz her an kasılma yapabilmek için oksijene ihtiyaç duyar ve bu oksijeni kalbi besleyen koroner arterlerden alır.

Kalbin Beslenmesi ve Sağlığı

Bu arterler, kalbimizi küçük dallar halinde sararlar. Kalbimiz durduğunda kan dolaşımımız tamamen durur. Bu durumda, tüm vücudumuza oksijen gitmez ve dokularımız, organlarımız hasar alır. Düzenin tekrar sağlanabilmesi için elektro şok verilir. Şok makinesi gelene kadar suni solunum ve kalp masajı yapılmalıdır. Kalbimiz, yaşamak için en önemli organlarımızdan biridir. Vücudumuzun kan dolaşımıyla ısınmasını sağlar. Kalbin kapakçıkları vardır ve kalbimiz çizgili kaslardan oluşur. Kalp veya yürek terimleri aynı anlama gelir. Kalbimizin görevlerini yerine getirebilmesi için bizim de kalbimize değer vermemiz ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsememiz gerekmektedir.

Kalbin Önemi

Kalbimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için bazı önemli faktörlere dikkat edilmelidir:

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme
  • Düzenli egzersiz
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınma
  • Stresin yönetilmesi
  • Yeterli uyku

Bu faktörlere dikkat ederek kalp sağlığımızı koruyabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltabiliriz. Kalp sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ve hayat kalitemizi doğrudan etkiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Açık Kalp Ameliyatı

Açık Kalp Ameliyatı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koroner Kalp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Kalp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalp Atış Hızı

Bebeklerde Kalp Atış Hızı

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri?

Açık Kalp Ameliyatı Riskleri?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Anne Karnında Bebek Kalp Atışı Ne Zaman Başlar?

Anne Karnında Bebek Kalp Atışı Ne Zaman Başlar?

Güncel

Kalp Damar Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Kalp Damar Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalp Görevi Nelerdir?

Güncel

Kalp Batması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Batması Belirtileri ve Tedavisi