Hızlı Kalp Çarpıntısı Nedenleri
12 Temmuz 2024

Hızlı Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Hızlı Kalp Çarpıntısı Nedir?

Hızlı kalp çarpıntısı, kalbin normal dışı hızlı bir şekilde atması olarak tanımlanır. Stres, egzersiz, bazı ilaçların yan etkileri, tıbbi müdahaleler, soğuk algınlığı, panik atak gibi durumlar bu çarpıntıya yol açabilir. Hızlı kalp çarpıntısı nedeniyle kişiler genellikle endişe duyar. Ancak kalp çarpıntısı çok nadir durumlarda tedavi gerektirir. Hızlı kalp çarpıntısı için uygulanan tedavi genellikle düzensiz ve sürekli seyreden çarpıntılar için uygulanır.

Hızlı Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?

Hızlı kalp çarpıntısıyla birlikte boyun ve boğazda yer alan şah damarda ve şakaklarda ağrı hissedilebilir. Çarpıntı ayaktayken veya dinlenme anında devam edebilir ya da meydana gelebilir. Bununla birlikte göğüs ağrısı, halsizlik, baş dönmesi gibi şikâyetler de oluşabilir.

Hızlı kalp çarpıntısı genellikle birkaç saniye sürer ve nedeni genelde önemsizdir. Ancak daha önce kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilerde gelişen çarpıntı için mutlaka vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun haricinde bayılma, göğüste rahatsızlık hissi, nefes darlığı ve şiddetli baş dönmesi yaşanıyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Hızlı Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

  • Stres, depresyon
  • Yorucu aktiviteler
  • Nikotin ve kafein kullanımı
  • Gebelik, adet dönemleri, menopoz dönemi
  • Kullanılan ilaçlar
  • Kalp ritim bozukluğu
  • Tiroit bezinin fazla çalışması
  • Kansızlık
  • Hipoglisemi
  • Paroksismal taşikardi
  • Kalp damar hastalıkları

Aşırı Kalp Çarpıntısı Yaşanabilecek Komplikasyonlar

Bayılma: Aşırı kalp çarpıntısı nedeniyle kan basıncı artarak bayılma gelişebilir. Bayılma daha önce kalp hastalığı yaşayan kişilerde daha fazla görülür.

Kardiyak Arrest: Hızlı kalp çarpıntısı bazı durumlarda hayati risk oluşturacak boyutta olabilir.

İnme: Hızlı kalp çarpıntısı bazı durumlarda kan pıhtılaşmasına ve beraberinde inmeye sebep olabilir. Bu durum daha çok kalp hastalarında görülen bir komplikasyondur.

Kalp Yetmezliği: Uzun dönem hasta şikâyetleri yaşar ve hemen müdahale edilerek tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açarak hayati risk yaratabilir.

Hızlı Kalp Çarpıntısı Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Kalp çarpıntısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği için tanı ve tedavi o yönde yapılır. Çok nadir durumlarda tedavi gerektirir. Tedavi için öncelikli olarak neden olan faktör ortadan kaldırılmalıdır.

Hızlı Kalp Çarpıntısı İçin Öneriler

Pozisyon değişikliği kalp çarpıntısının geçmesine yardımcı olabilir. Uzun süre masa başında oturan birinde uzun süre hareketsizlik nedeniyle çarpıntı görülebilir. Bu gibi durumlarda ayağa kalkmak ya da pozisyon değiştirmek faydalı olur. Soğuk su çarpıntıya karşı kullanılabilir çünkü soğuk su sinirler üzerinde uyarıcı etki sağlar. Kalp çarpıntısı anında yüzü soğuk suyla yıkamak faydalı olabilir. Nefes alışverişleri de çarpıntı üzerinde etkilidir. Derin nefes alıp vermek çarpıntının geçmesini ya da yavaşlamasına yardımcı olur. Kalp çarpıntısı hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle yaşanıyorsa düzenli egzersiz yaparak bu sorunu yenmek mümkündür. Dinlenmek, uyuşturucu özelliği olan maddelerden uzak durmak, stresten kaçınmak, kafein ve alkolden uzak durmak yine çarpıntıyı hafifletecek ya da tamamen giderecek öneriler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kantara

12 Temmuz 2024 Cuma

Hızlı kalp çarpıntısı yaşadığımda boyun ve şakaklarımda ağrı hissetmem normal mi? Bu durum sık sık oluyorsa doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kantara,

Hızlı kalp çarpıntısı ile birlikte boyun ve şakaklarda ağrı hissetmeniz normal olmayabilir. Bu tür belirtiler vücudunuzun size bir şeylerin yolunda gitmediğini anlatma şekli olabilir. Eğer bu durum sık sık tekrarlanıyorsa, kesinlikle bir doktora görünmenizi tavsiye ederim. Uzman bir doktor, gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve bir an önce profesyonel yardım alın. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Koroner Kalp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koroner Kalp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Gebelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

7 Haftalık Bebek Kalp Atışı

7 Haftalık Bebek Kalp Atışı

Kalp Ne İşe Yarar?

Kalp Ne İşe Yarar?

Güncel

Kalp Yağlanması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Yağlanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Kapakçığı Sarkması

Kalp Kapakçığı Sarkması

Kalp Sağlığı

Kalp Sağlığı

Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Anne Karnında Bebek Kalp Atışı Ne Zaman Başlar?

Anne Karnında Bebek Kalp Atışı Ne Zaman Başlar?