Dakikada Kalp Atışı Kaç Olmalı?
11 Temmuz 2024

Dakikada Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Dakikada Kalp Atışı

Dakikada kalp atışı, bir dakikada kalbin kaç defa attığını ifade eder. Bu atış sayısına nabız denir ve nabız, insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahiptir. Dakikada kalp atışı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve çeşitli faktörlerden etkilenir.

Nabzı Etkileyen Faktörler

Nabzı etkileyen faktörler şunlardır:
  • Kişinin ruhsal durumu (üzüntü, heyecan, korku gibi duygular)
  • Fiziksel aktivite durumu (koşma, egzersiz yapma gibi)
  • Kullanılan ilaçlar

Örneğin, hareket halinde iseniz, koşuyor veya egzersiz yapıyorsanız, kalbiniz dakikada daha çok atacaktır. Yani kalp atışı, kişinin bedeni ve ruhani durumuna göre değişiklik gösterir. Kişinin kullandığı ilaçlar da kalp atış hızını etkileyebilir.

Dakikada Kalp Atışınızı Nasıl Ölçersiniz?

Dakikada kalp atışınızı öğrenmek için bileğinizdeki atardamarı elinizle dinleyebilirsiniz. Parmak uçlarınızla yapacağınız bu dinlemede, atardamarınızın 15 saniyede kaç defa attığını sayın ve bu sayıyı 4 ile çarpın. Çıkan sonuç, sizin dakikadaki kalp atışınızdır.

İdeal kalp atışınızı bulmak için 220'den yaşınızı çıkarın. Örneğin; 50 yaşında olan bir kişinin dakikada kalp atışı 220-50=170 olmalıdır. Bu çıkan sonuç, kişinin hareket halindeyken veya koşarken çıkabilecek sonucudur.

Dakikada Kalp Atışı Ne Kadar Olmalıdır?

Yarım saatlik bir dinlenmenin ardından nabzınızı ölçebilirsiniz. Dakikada 60 ile 100 arasında atıyorsa, kalp atış hızınız normal demektir. Bazen bu hız 40 ve 50'ye düşebilir. Bu düşüş genellikle uzun yıllar spor yapmış kişilerde görülür. Spora bağlı olarak kalp kasları güçlendiğinden, kalp daha fazla kan pompalayabilmektedir. Kalp hızının bu kadar düşük olması kişide bir rahatsızlık yaratmıyorsa ve hiçbir şikayeti yoksa üzerinde durulmaması gereken bir durumdur.

Dakikada kalp atışının 60 ile 100 arasında olması normal olsa da, kalp hızının yavaş ve ritmik olması sağlık açısından daha önemlidir. Örneğin, kalp hızı dakikada 70 atanlar, kalp hızı dakikada 80 atanlardan daha avantajlıdır. Kalbiniz dakikada 50 ile 70 arası atıyorsa çok iyi, 70 ile 85 arası atıyorsa normal, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız söz konusudur.

Bu artışın sebebi hareket, stres veya üzüntü gibi durumlarsa, kalp hızı normale dönecektir. Geçici bir nabız yüksekliğidir. Fakat hiçbir sebebe bağlı olmayan yüksek nabzın sebebi araştırılmak üzere doktora gidilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nadiye

20 Nisan 2024 Cumartesi

Peki bunu yorulduktan sonra mı yapmalıyız yoksa oturduğumuz yerde hareketsizken mi yapmalıyız ? Bu dakikada ki kalp atışı ortalamasını değiştirir mi? Bunu merak ediyorum. Yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nadiye Hanım,

Kalp atışı ölçümünü yaparken en doğru sonuca ulaşmak için dinlenmiş bir durumda olmanız önemlidir. Yani, oturduğunuz yerde hareketsizken ölçüm yapmanız daha doğru sonuçlar verir. Yorulduktan sonra ölçüm yaparsanız, kalp atış hızınız normalden yüksek olabilir ve bu da ortalamayı etkileyebilir. Düzenli olarak aynı şartlar altında ölçüm yapmak, kalp atış hızınızın gerçek ortalamasını daha doğru bir şekilde belirlemenize yardımcı olur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Firazende

Merhaba Nadide hanım. Dakikadaki kalp atışı ortalaması için öncelikle kendi yaş aralığınıza uygun atım sayısını bulmanız lazımdır. Daha sonra ise dinlenme anındaki kalp atım sayınızı 1 dakika olacak şekilde hesaplamanız lazım. Püf noktası dinlenme yani istirahat anında alınan ölçüm olmadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Kalpte Üfürüm Belirtileri ve Tedavisi

Kalpte Üfürüm Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Cerrahı

Kalp Cerrahı

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Güncel

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Nasıl Çalışır?

Çocuklarda Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Anatomisi Nedir?

Kalp Anatomisi Nedir?

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalbi Besleyen Damarlar