Kalp Check Up Testleri ve Sonrası
22 Haziran 2024

Kalp Check Up Testleri ve Sonrası

Kalp Check Up Nedir ve Ne İçin Yapılır?

Kalp check up, özellikle belli yaş ortalamalarından sonra ve özellikle belli riskler taşıma olasılığı olan kişilerin düzenli olarak yaptırması tavsiye edilen ayrıntılı bir kalp tarama testidir. Bu taramayı yaptıran kişilerin, kalbinde ve damarlarında oluşmuş ya da oluşabilecek sorunlar büyük ölçüde tespit edilir ve tedavi edilmek için çabalanır.

Kalp Check Up Testlerini Kimler Ne Sıklıkla Yaptırmalıdır?

Uzman hekimler, 30 yaşını geçmiş olan bütün bireylerin en az 5 yılda bir kere kalp check up yaptırmalarını tavsiye etmektedirler. Yaşamında herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamış ve kalbinde sorun olmayan kişilerin dahi, olası bir damarlarda pıhtı oluşması, kalp kapakçığı problemleri gibi hastalıkların erken teşhisi için bu işlemi yaptırması gerekir.

30 yaşını geçip, ailesinde herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için kalp check up yaptırma sıklığı yılda bir kere aralığına düşürülmelidir. Çünkü genetik faktörler, kalp rahatsızlıklarında büyük bir belirleyici etken görevi görmektedir. Bu kalıtsal rahatsızlıkların üst kuşağa aktarılabilme ihtimalleri oldukça yüksektir. Hekimler, yılda bir defa yaptırılan check up testlerinin, kalıtsal yolla geçebilecek kalp ve damar rahatsızlıklarını erken teşhis edebilmede yeterli ve ideal bir aralık olarak görmektedir.

Kalp check up testini kısa aralıklarla yaptırması gereken diğer bir grup ise profesyonel ya da amatör olarak spor yapan ve düzensiz kalp ritimlerine maruz kalan bireylerdir. Toplumda yaygın olan "Sporcu vücudu sağlam olur, hastalık bulaşması zordur." anlayışının aksine sporcuların sarfettiği aşırı efor, vücut dengelerinin ani değişiklikler yaşamasına ve kalp ve damarlarda problemler oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle aktif olarak spora devam eden kişilerin, özellikle 30 yaşından itibaren düzenli olarak kalp check up testlerini yaptırmaları tavsiye edilir.

Stresli mesleklerde çalışan ya da psikolojik olarak aşırı strese maruz kalmasına neden olan herhangi bir durumla karşı karşıya olan kişiler, düzenli olarak kalp check up testlerini yaptırmalıdır. Otobüs şoförü, doktor, pilot gibi meslek gruplarında olan kişiler, strese oldukça duyarlı olan kalp organını düzenli olarak kontrol ettirmelidir.

Kalp Check Up Testleri Standart mıdır?

Check up'a girecek kişinin vücut özellikleri, olmasından şüphelenilen rahatsızlıklar, yaşı, ailesinde kalp rahatsızlığı olup olmaması gibi özelliklere bakılarak, ona uygun check up paketi hazırlanır. Uzman hekimin ön muayenesinin ardından şüphelendiği durumlara bakarak istediği testler sonucunda, uygulanacak check up testlerinin ayrıntı durumu ve kapsam alanını belirlemesi beklenir.

Kalp Check Up Testlerinde Hangi Rahatsızlıklar Saptanır?

Kalp ve damar hastalıklarının ilerleme durumu, damarlarda pıhtı oluşup oluşmaması gibi genel soruların tarandığı check up testleri en alt aşama olarak bütün hastalara uygulanmaktadır.

Sonraki aşamalarda ise kalp boşluklarında büyüme olup olmadığı, kalp romatizması, gizli kalp krizi geçirme riski gibi bulgular, kalp check up testlerinde bulunan diğer sonuçlardır. Bunun yanında kalbin kasılma gücünün ne seviyede olduğu, kalbin dayanıklılık durumu, kalp duvarlarının yapısı, kalp kapakçığı bölümlerinin işlev durumu gibi ayrıntılı sonuçlara ulaşılabilmektedir.

İlk aşamadaki ayrıntılı testlerden herhangi kötü bir sonuç çıkmaması durumunda başka bir işlem yapılmaz. Ancak test sonuçlarını inceleyen uzman hekimin, şüphelendiği bir aksaklık olması halinde, hastanın çok kesitli tomografisi istenebilir ve kalp damarlarındaki kireç skorları araştırılabilir.

Kalp check up testleri dahilinde kişiye doktor gözetiminde şiddeti giderek artan egzersizler yaptırılır ve elektrokardiografi sayesinde görüntülenen veriler ile efor testi yapılır. Bu test sonucunda kalpte herhangi bir ritim bozukluğu olup olmadığı araştırılır.

Kalp Check Up İçin Hangi Testler Yapılır?

Kalp check up taramalarında yapılan testler arasında şunlar yer alır:

  • Elektrokardiyografi (EKG)
  • Ekokardiyografi (EKO)
  • Stres Testi (Efor Testi)
  • Holter Monitörü
  • Kan Testleri
  • Radyolojik Görüntüleme Teknikleri (Tomografi, MR)
  • Koroner Anjiyografi

Bu testler sayesinde kalp ve damar sağlığı hakkında detaylı bilgi elde edilir ve olası rahatsızlıklar erken dönemde tespit edilerek gerekli tedavi süreçlerine başlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Normal Kalp Ritmi

Normal Kalp Ritmi

Haber Bülteni

Güncel

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

İnsan Kalbi Kaç Odacıktır?

Güncel

Kalp Ritmi Bozukluğu ve Tedavisi

Kalp Ritmi Bozukluğu ve Tedavisi

Güncel

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalp Görevi Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalbin Hızlı Atması Nedenleri Nelerdir?

Kalbin Hızlı Atması Nedenleri Nelerdir?

Kalp Atışı

Kalp Atışı

Ani Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Ani Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sağlığı

Kalp Sağlığı

Kalp Kası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Kası Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?