Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
22 Haziran 2024

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?


Kalp, sürekli durmaksızın çalışan ve vücutta hayati önem taşıyan bir organdır. Kalp atışları, dışarıdan fark edilebilir. Bazı kişilerde zaman zaman, göğüs bölgesinde kalbin düzensiz ya da hızlı attığı fark edilebilir. Düzensiz ve hızlı kalp atışları, kalp çarpıntısı olarak tanımlanır. Halk arasında oldukça yaygın bir şikayettir. Ancak her zaman ciddi bir hastalığın belirtisi değildir. Ne kadar ciddi bir durum olmasa da kalp çarpıntısı kişi de endişeye neden olur. Kişi endişelendikçe kalp çarpıntısı şiddetlenebilir ya da daha uzun sürebilir. Psikolojik etkenler kalp çarpıntısına yol açabilir. Dolayısıyla kişi endişe yaşadıkça çarpıntının süresi uzayabilir.

Kalp çarpıntısı, psikolojik etkenler, beslenme problemleri, kalp ya da farklı bir organ ile ilgili rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntısı, genellikle kalp ile ilgili hastalıkların belirtisi olarak yaşanabilir. Bu gibi durumlarda çarpıntıya, nefes zorluğu, halsizlik, göğüs sıkışması, baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Psikolojik Nedenler:

Kalp çarpıntısı sinirsel nedenlerden dolayı yaşanıyorsa kişi de fenalık hissi ve nefes zorluğu yaşanabilir. Bu gibi şikayetlere kaygı eşlik eder. Psikolojik nedenli çarpıntılar bazı vakalarda gün boyu sürecek kadar uzun olabilir. Beyin, fiziksel ve psikolojik stresi ayırt edemez ve yaşanan stres kalbi etkiler. Beyinde yaşanan karmaşa kalp atışlarının hızlanmasına neden olur.

Kalp Ritmi Bozukluğu:

Bazen kalp çarpıntısı ritim bozukluğu nedeniyle oluşabilir. Ritim bozukluğu, genellikle kalp hastalıkları, sigara, alkol, stres ve kansızlık gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar.

Kullanılan İlaçlar:

Tansiyon, grip, astım, şeker ve kalp hastalıkları nedeniyle kullanılan bazı ilaçlar ve yine bazı besin takviyeleri kalp çarpıntısına neden olabilir.

Fiziksel Aktivite:

Aşırı güç ve efor sarf ettiren fiziksel aktiviteler sonrasında kalp çarpıntısı yaşamak mümkündür. Daha çok hareketsiz bir yaşam süren kişilerde, yokuş ya da merdiven çıkarken, yürüyüş ya da koşu yaparken kalp çarpıntısı yaşanabilir.

Nikotin ve Kafein:

Sigara, çay, kola ve enerji içecekleri kafein içerdiğinden dolayı aşırı tüketildiğinde çarpıntıya yol açabilir.

Kansızlık:

Kansızlık problemi yaşayan kişilerde, kan hücreleri genellikle sağlıksızdır. Bu nedenle hücre ve dokulara gerekli oksijeni taşımakta güçlük çekerler. Dolayısıyla doku ve hücrelerde oksijen açığı oluşur. Bu durum nedeniyle kalp, doku ve hücrelere daha fazla kan pompalamaya çalışır. Kalp baskı altında kalarak çarpıntı oluşturabilir.

Tiroit Bezinin Fazla Çalışması:

Halk arasında zehirli guatr olarak adlandırılan hastalık, sinir, konsantrasyon bozukluğu, kilo kaybı ve kalp çarpıntısı gibi belirtiler verebilir. Tiroit bezi hormonu, vücutta tüm hücrelerin oksijen ve enerji kullanımlarını kontrol altında tutar. Bu olay metabolizma olarak adlandırılır. Metabolizma sisteminde yaşanan bozukluk, başta kalp çarpıntısı olmak üzere pek çok şikayete neden olabilir.

Gebelik:

Gebelik sürecinde kalp çarpıntısı yaşamak normal olarak kabul edilmektedir. Kalp çarpıntısı, doğum eyleminin gerçekleşmesi ile kendiliğinden ortadan kaybolur. Bu durum, gebelik hormonları nedeniyle yaşanır. Ayrıca hormonların etkisi ile menopoz ve adet dönemlerinde de kalp çarpıntısı yaşanabilir.

Kalbin Damar Hastalıkları:

Obezite, beslenme bozuklukları, stres, sigara kullanımı gibi pek çok etken damar tıkanıklığına yol açabilir. Damar tıkanıklığı ciddi bir rahatsızlıktır ve vücutta birçok bölgeyi olumsuz etkileyebilir. Tıkanıklık yaşanan bölgelere yeteri kadar oksijen ulaşmaz. Damar tıkanıklığı nedeniyle kalp etkilenmişse, kalp çarpıntısı görülebilecek en yaygın şikayetlerden biridir.

Diğer Kalp Hastalıkları:

Kalp kası hastalıkları, kalp kapağı hastalıkları ya da kalp krizi nedeniyle çarpıntı yaşanabilir. Kalp hastalıkları nedeniyle yaşanan çarpıntıya, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baygınlık hissi gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özlem

16 Nisan 2024 Salı

Kolay gelsin. Bazı gecelerde kalbim çarpıyor. Nabızz filan hızlanıyor. Bu zamanlarda akloma hep kalp krizi geliyo. Henüz 24 yaşımdayım. Sizce kalp krizi belirtisi mi hocam?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Rahile

Genç yaşta böyle kalp krizi belirtisi olmaz. Sizin bir kardiyoloji doktora gitmeniz lazım. Belki çevrenizde sosyal olaylardan belkide vitamin eksikliğinden bu tür çarpıntılar gerçekleşe bilir. Doktor ekg filmi çekerek size gerekli tetkikleri yapıp ilaç tedavisi veya psikiyatri doktoruna da sevk edebilir. Belki psikolojik de bir şey vardır. Dikkat etmeniz lazım.

2. Cevap
cevap

Tanbek

Merhaba. Bu tür nabız hızlanmaları bazen yorgunluk, sigara ve diğer faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bence sorununuz psikolojik. Ancak yine de eğer kaygı durumu devam ederse bir kardiyolog uzmanına muayene olabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Kalp Atışı

Gebelikte Kalp Atışı

Normal Kalp Ritmi

Normal Kalp Ritmi

Kalp Kapakçığı Sarkması

Kalp Kapakçığı Sarkması

İnsan Kalbi Özellikleri

İnsan Kalbi Özellikleri

Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Delik Kalp Belirtileri ve Tedavisi

Delik Kalp Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Kapakçığı Değişimi

Kalp Kapakçığı Değişimi

Güncel

Kalp Bölümleri Nelerdir?

Kalp Bölümleri Nelerdir?