Kalp Kası Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Kalp Kası Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp kası hastalığı, kalp kaslarının görevini yerine getirememesi durumudur. Kalp kasları, kalbin vücuda gerekli kanı pompalamasını sağlar. Bu bağlamda, kalbin bu görevini iyi yerine getirmesinde kalp kasları önemli bir işlev görür. Ancak, bazı durumlarda kalp kasları bu görevini yeterince iyi yerine getiremez ve bu da kalbin vücuda kanı pompalamasında yetersizliklere yol açar.

Kalp kaslarının iyi çalışmamasında çeşitli sebepler vardır. Kalp damarlarındaki yüksek tansiyon, damar sertliği, alkol kullanımı, bazı ilaçların yan etkileri ve farklı enfeksiyonlar kalp kaslarına zarar verip iyi çalışmalarını engelleyebilir. Bazı durumlarda ise kalp kasları iltihaplanarak miyokardit adı verilen duruma sebebiyet verir. Bu durumda hastada göğüs ağrısı, ateş ve kalp atışlarında düzensizlikler görülür.

Kalp Kası Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
  • Kalp kası hastalığında kalp zarar görür. Kanı iyi pompalayamadığı için kalp şişmeye başlar ve büyür.
  • Kalbin büyümesi, kalbin işlevini daha da kötü hale getirir.
  • Kalp kanı iyi pompalayamadığı için damarlardaki kan akışı düzensiz olur ve bu durum farklı organlarda kan birikmesine yol açabilir. Örneğin, karaciğerde büyümeye yol açabilir.
  • Ayaklarda su birikmesi olabilir.
  • Çok ileri vakalarda akciğerler de olumsuz etkilenebilir ve bu tehlikeli bir duruma yol açabilir.
  • Kalp kası iyi çalışmayan kişilerde çeşitli belirtilerle hastalık kendini gösterir. Bu tür hastalar çok çabuk yorulurlar.
  • Nefes alıp vermede zorluk yaşarlar, iştahsızlık belirtileri de görülebilir.
  • Göğüs ağrıları ve kimi zaman bayılmalar da olabilir. Ayrıca bu tür hastalarda oturduğu yerde uyuma gibi durumlar da gözlemlenir.
  • Bazen genç insanlarda bile kalp kası hastalığı ani ölümlere sebebiyet verebilir.
Kalp Kası Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp kası hastalığının tedavisinde hastaların dinlenmeye dikkat etmesi çok önemlidir. Bol bol dinlenmek için kendilerine zaman ayırmaları gerekir. Kendilerini yoracak aktivitelerden ve işlerden uzak durmaları gereklidir. Ağır işler yapmamaları gerekir. Hastanın yüksek tansiyon problemi varsa bu probleminin çözümü de gerekli olacaktır.

Hasta olan kişi günlük beslenmesinde mümkün mertebede az tuz kullanmalıdır. Ayrıca çok fazla sıvı tüketmek de bu hastalığın tedavisini güçleştirebilen bir faktördür. Kalp kaslarını güçlendirecek, vücuttan su atılımını kolaylaştıracak ilaçlar da doktor tarafından verilecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hümeze

12 Temmuz 2024 Cuma

Kalp kası hastalığı belirtilerini yaşıyorum gibi hissediyorum. Özellikle nefes alıp vermede zorlanma ve çabuk yorulma durumları bende de mevcut. Bu belirtiler başka hastalıklardan kaynaklanabilir mi yoksa kesinlikle kalp kası hastalığını mı işaret eder? Ayrıca tedavi sürecinde nelere dikkat etmem gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hümeze,

Yaşadığın belirtiler kalp kası hastalığına işaret edebilir, ancak bu belirtiler başka hastalıklardan da kaynaklanabilir. Örneğin, akciğer hastalıkları, anemi veya tiroit bozuklukları gibi durumlar da nefes darlığı ve çabuk yorulma gibi belirtilere neden olabilir. Bu nedenle, kesin bir tanı koyulabilmesi için bir kardiyologa veya ilgili uzmana başvurman önemlidir.

Tedavi sürecinde ise doktorunun önerilerini dikkatle takip etmelisin. Genellikle, sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımından kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Ayrıca, doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanmak ve kontrollerini aksatmamak da önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Kalp Ağrısı Neden Olur?

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Psikolojik Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Pili Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Pili Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Rahatsızlıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Nasıl Çalışır?

Kalp Nasıl Çalışır?

Güncel

Kalp Kapakçığı Sarkması

Kalp Kapakçığı Sarkması

Güncel

Kalbi Besleyen Damarlar

Kalbi Besleyen Damarlar