Kalp Sağlığı
19 Temmuz 2024

Kalp Sağlığı


Kalp sağlığı, genel sağlığın bir aynasıdır. Kalp sağlığı yeterince önemsenmediği için, kalp hastalıkları toplumdaki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hareketsiz bir yaşam tarzının olması, stresin fazla olması, beslenmenin düzensiz ve sağlıksız olması gibi faktörler kalp sağlığını bozar ve kalp hastalıklarının görülme riskini artırır. Kalbin çalışmasında önemli bir yeri olan kanı taşıyan damarlardaki sorunlar kalp hastalıklarının en önemli nedenidir. Damarlar yaşın ilerlemesinden bile etkilenir. Yaşlanma etkilerini azaltmak damar sağlığı açısından önemlidir. Kalp sağlığınızı düşünüyorsanız, öncelikle fazla kilolardan kurtulmalı, kan değerleri ve kan basıncının yükselmesi engellenmeli, ürik asit yüksekliği, hareketsiz yaşam, beslenmede fazla yağ ve proteinden kaçınmak, stresten uzak durmak, alkol ve sigara alışkanlığının terk edilmesi gerekir. Kalp sağlığı açısından en önemli etken kan basıncının düzenlenmesidir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmalı ve bel çevresi yağlanmasının azaltılması gerekir. Ayrıca sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Bel çevresi kalınlığı olarak erkeklerin 88,50 cm'yi, kadınların da 82 cm'yi dikkate almaları ve buna göre kendilerini kontrol etmelidir. Günlük tuz alımının 1-1,5 gram arasında olmasına dikkat edilmelidir. Doymuş yağ tüketilmemeli, kalsiyum ve magnezyum tüketimine önem verilmelidir. Kayısı, muz, patates gibi potasyumu yüksek besinlerde beslenmede yer almalıdır.

Kalp Sağlığı ve Kolesterol İlişkisi

Damar sağlığı kalp sağlığı ile bağlantılıdır. Bu nedenle damarlara hasar verecek kan basıncı yüksekliğine dikkat edilmelidir. Düzenli şekilde kan basıncı ölçülmeli, 140/90 değerlerinin üzerindeki kan basıncının doktor kontrolünde normale düşürülmesi gerekir. Kan basıncının yüksek olması, damar sertliğinin önemli bir göstergesidir. Damarlarda yaşlanma etkisine kolesterolün de payı vardır. Erkeklerdeki damar yaşlanması kadınlardan daha önce etkili olmaya başlar. Kadınların damar yaşlanması çoğu zaman menopozla birlikte etkili olur. Yetişkinlerde total kolesterol değerinin 200 mg ve üzerinde olması gerekir. İyi kolesterol 35-40 mg altında olmalı, kötü kolesterolde 100 mg üzerine çıkmamalıdır. Kalp sağlığınızı düşünüyorsanız, kolesterolü yükseltecek tereyağı, peynir, kaymak, süt, yoğurt gibi besinleri tüketirken dikkat etmelisiniz. Kolesterol yüksek olursa, arter damarlarda kolesterol birikir. Bu etkiyle damarlardaki kan akımı azalır, kalp ritmi düşer, kalp bloke olabilir. Yetersiz kan akışı kalbi etkiler, göğüs ağrısı meydana gelir. Bunun uzun sürmesi halinde kişiler kalp krizi geçirebilir.

Kalp Sağlığı İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

  • Haftada 2 defa haşlama yumurta tüketilmeli.
  • Yemekler bitkisel yağlarla pişirilmeli.
  • Beslenmede sebze ve meyve ağırlıklı olmalı.
  • Beslenmede haftada iki gün kırmızı et tüketilmeli, diğer zamanlarda tavuk ve balık tüketimi yapılmalıdır. Özellikle balık trigliserit düşürücü etkiye sahiptir, aynı zamanda iyi kolesterolün yükselmesine yardımcı olur.
  • Kan damarlarının genişlemesine etki yapan sarımsak tüketilmelidir. İçeriğindeki vitaminlerle, selenyum, fosfor, potasyum gibi minerallerle sarımsak kanda pıhtılaşmayı da önler.
  • Ekmek tercihinizde tam buğday, kepekli, çavdar ve yulaflı olanları tercih etmelisiniz. Beyaz unla yapılan ekmekten kaçınmalısınız.
  • Kalp sağlığı için fındık, ceviz, yer fıstığı, fıstık gibi kuru yemişler faydalıdır. Ancak kilo almamak için, fazla miktarda tüketilmemeleri gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sağman

28 Nisan 2024 Pazar

Kalp damarlarım da iki yıla yakın tıkanıklık olduğu söylendi ve bu durum beni çok rahatsız ediyor. Doktorun vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak her gün kullanıyorum ancak bu durum sadece hastalığın ağrısını durduruyor. Kendim kalp sağlığım için evde ilaç kullanımı dışında neler yapabilirim. Kalp sağlığıma dikkat edersem bu rahatsızlık geçer mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Tenzil

Merhaba, kalp sağlığı için ilaç tedavisinin yanı sıra evde doktor kontrolü ile spor ve egzersizler yapılabilir. Ayrıca bol su tüketmek, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmak, kilo kontrolünü dengede tutmak ve vitamin, mineral ve protein gibi besin değerlerini tüketmek kalp sağlığı için oldukça faydalı olabilir. Evinizde bu gibi yöntemler uygulanabilirsiniz

2. Cevap
cevap

Tuğtaşı

Geçmiş olsun. Bu tür hastalıkların tedavisinde sizin yapabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Bniunlarda ilki kalbinizi rahatsız edebilecek yağlı yiceklerden uzak durmak. İkincisi ise fındık, dıstık gibi yaraları kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketmektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kalp Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kasılması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Güncel

Kalp Kası Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kası Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi