Açık Kalp Ameliyatı
23 Temmuz 2024

Açık Kalp Ameliyatı


Açık kalp ameliyatı, göğüs kafesinin kesilerek kalp, kalp kapakçıkları, damarlar ve diğer ilgili yapılar üzerinde yapılan bir cerrahi müdahale türüdür. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü'ne göre, koroner arter bypass greftleme (CABG), yetişkinlerde en yaygın olarak gerçekleştirilen kalp ameliyatıdır. Bu işlem sırasında, sağlıklı bir damar veya arter, tıkanmış veya daralmış bir koroner artere bağlanır. Böylece kalbe temiz kan akışı yeniden sağlanır. Bu işleme "bypass" denir. Açık kalp ameliyatı genellikle geleneksel kalp ameliyatı olarak adlandırılır. Ancak son yıllarda, minimal invaziv tekniklerle açık kalp ameliyatı terimi bazı yanlış anlamalara yol açabilir.

Açık Kalp Ameliyatı Neden Gereklidir?

Açık kalp ameliyatı, genellikle CABG'ye bağlı olarak yapılır. CABG, koroner kalp hastalığı (CHD) olan hastalar için gereklidir. CHD, kalbe oksijen ve kan sağlayan koroner arterlerin daraldığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durum "ateroskleroz" olarak bilinir. Ateroskleroz, arter duvarlarında yağlı maddelerin birikmesi ve plak oluşumu ile meydana gelir. Bu plaklar, arterleri daraltarak kan akışını kısıtlayabilir. Kalbe yeterli miktarda kan gitmediğinde, kalp krizi riski ortaya çıkar.

Kalp ameliyatı ayrıca şunlar için de yapılabilir:

  • Vücuda kan pompalayan kalp kapakçıklarını onarmak veya değiştirmek,
  • Kalbin zarar görmüş bölgelerini onarmak,
  • Kalbin ritmini düzenleyen tıbbi cihazlar yerleştirmek,
  • Zarar görmüş kalbi, donör kalbi ile değiştirmek.

Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre, ameliyat genellikle 4-6 saat sürer. Tipik olarak şu adımlar izlenir:

Hastaya genel anestezi uygulanır. Bu, hastanın ameliyat sırasında uyumasını ve acı hissetmemesini sağlar. Cerrah, göğüste yaklaşık 8-10 inçlik bir kesi yapar. Bu kesi göğüs kemiğini ve kalbi içerir. Kalp görünür hale geldiğinde, hasta kalp-akciğer bypass makinesine bağlanır. Bu makine, cerrahın ameliyat edeceği kalbe kan akışını sürdürür. Bazı ameliyatlarda bu makine kullanılmaz. Cerrah, tıkanmış veya daralmış arterleri bypass etmek için sağlıklı bir damar veya arter kullanır. Göğüs kemiği, cerrahi ipliklerle kapatılır ve bu iplikler vücutta kalır. Ana kesi dikişlerle kapatılır.

Açık Kalp Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

  • Göğüs yarası enfeksiyonu (özellikle obezite ve diyabet hastalarında ve daha önce ameliyat geçirmiş kişilerde),
  • Kalp krizi veya kalp yetmezliği,
  • Düzensiz kalp ritmi,
  • Akciğer veya böbrek yetmezliği,
  • Göğüs ağrısı ve ateş,
  • Baş dönmesi veya hafıza kaybı,
  • Kan pıhtılaşması,
  • Kan kaybı,
  • Nefes almada zorluk.
Chicago Tıp Fakültesi'ne göre, bypass makinesi kullanımı, kalp yetmezliği ve hafıza sorunları riskini artırabilir.

Bir Hasta Açık Kalp Ameliyatına Nasıl Hazırlanmalıdır?

Hasta ve bakımını üstlenen kişi, vitaminler de dahil olmak üzere hiçbir ilacın ameliyat öncesinde verilmemesi konusunda bilgilendirilmelidir. Ameliyattan iki hafta önce, hasta sigarayı tamamen bırakmalı ve aspirin gibi kan inceltici ilaçları almamalıdır. Ameliyattan bir gün önce, hasta antibakteriyel sabunla yıkanmalıdır. Bu sabun, ameliyat sonrası olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabilir. Gece yarısından sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir.

Açık Kalp Ameliyatından Sonra Neler Olur?

Hasta, ameliyattan uyandığında göğsünde iki veya üç tüp olacaktır. Bu tüpler, kalp çevresindeki zararlı sıvıları dışarı atmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, kalp atışlarını izlemek için bir makineye bağlı olacak ve gerektiğinde hemşireler hastanın yanında olacaktır.

Hasta, ilk geceyi yoğun bakım ünitesinde geçirir. Daha sonra, üç ila yedi gün boyunca normal bir odada tedavisine devam edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kutunalp

23 Temmuz 2024 Salı

Açık kalp ameliyatı geçiren biri olarak, ameliyattan sonra göğsümde iki veya üç tüp olacağını bilmek beni biraz endişelendiriyor. Bu tüpler ne kadar süreyle kalacak ve ne kadar rahatsızlık verecek? Ayrıca, yoğun bakım ünitesinde kalmak nasıl bir deneyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kutunalp, açık kalp ameliyatı sonrasında göğsünde iki veya üç tüp bulunması olağan bir durumdur. Bu tüpler, cerrahi müdahale sonrasında kalp ve akciğer etrafında birikebilecek sıvı ve havayı drenaj etmek amacıyla yerleştirilir. Genellikle, bu tüpler ameliyat sonrası 1-3 gün içinde çıkarılır. Tüpler, başlangıçta bir miktar rahatsızlık verebilir; ancak bu durum, zamanla azalarak kaybolur.

Yoğun bakım ünitesinde kalmak ise, başlangıçta biraz stresli olabilir; fakat burada sağlığınızın yakından izlenmesi ve gereksinim duyduğunuz tüm tıbbi desteğin sağlanması için en iyi yerdir. Yoğun bakımda, hemşireler ve doktorlar sürekli olarak sizi takip eder ve iyileşme sürecinizi en iyi şekilde yönetirler. Kendinizi rahatlatmaya çalışın ve sağlık ekibinizin tavsiyelerine uyun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalp Ne İşe Yarar?

Kalp Ne İşe Yarar?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Nedenleri ve Tedavisi

Kalp Krizi Nedenleri ve Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Kapağı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kapağı Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Sırasında Ne Yapılmalı

Kalp Krizi Sırasında Ne Yapılmalı

Kalp Teklemesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Teklemesi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Nakli Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Krizi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Güncel

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gebelikte Kalp Atışı

Gebelikte Kalp Atışı